مبانی سازمان و مدیریت ۲
بخش دوم «مبانی سازمان و مدیریت»
بخش دوم «مبانی سازمان و مدیریت»
در صورتی که بخش اول این نوشته را نخواندهاید، پیشنهاد میکنم ابتدا آن را مطالعه نمایید:
ابعاد سازمان بیانگر ویژگیهای خاص سازمان هستند و به همان صورت سازمان را تشریح مینمایند. سازمان را میتوان به لحاظ ابعاد به دو گروه تقسیم میشوند:
ابعاد ساختاری بیانگر ویژگیهای درونی یک سازمان هستند و بنایی مناسب برای مقایسه و اندازهگیری سازمانها میباشند.
اجزای ابعاد ساختاری عبارت است از:
1- رسمیگرایی
2- تخصصگرایی
3- داشتن استاندارد
4- سلسله مراتب اختیارات
5- پیچیدگی
6- تمرکز داشتن
7- حرفهگرایی
8- نسبت کارکنان.
ابعاد محتوایی معرف کل سازمان بوده و نشاندهنده رابطه آن دسته از مفاهیم درونی است که به تحلیل اثرهای انسانی و محیطی در سازمان میپردازند و اجزای آن عبارتند از:
1- اندازه
2- فنآوری سازمانی
3- راهبردها و هدفهای سازمانی
4- محیط
5- فرهنگ زمان.
در گام نخست از این دوره میبایست به یکی از دو مفهوم بنیادین این بحث یعنی «مدیریت» بپردازیم. در تعریف مدیریت، نظریهپردازان مختلفی ایدهپردازی کردهاند. ابتدا برخی از مهمترین موارد مطرح شده را ذکر میکنیم.
فرآیند به کارگیری مؤثر و کارآمد منابع مادی و انسانی در برنامهریزی، سازماندهی، بسیج منابع و امکانات، هدایت و کنترل است که برای دستیابی به اهداف سازمانی و بر اساس نظام ارزشی مورد قبول صورت میگیرد.
تعریف مذکور، پنج قضیه اساسی ذیل را که زیربنای مفاهیم کلی نظری و عملی مدیریت است، در بردارد:
1- مدیریت یک فرآیند است.
2- مفهوم نهفته مدیریت، هدایت تشکیلات انسانی است.
3- مدیریت مؤثر، تصمیمهای مناسبی میگیرد و به نتایج مطلوبی دست مییابد.
4- مدیریت کار، به تخصیص و مصرف مدبرانه منابع میگویند.
5- مدیریت بر فعالیتهای هدفدار تمرکز دارد.
مدیریت را مهمترین زمینهی فعالیت انسانی است که وظیفهی اصلی مدیران در تمام سطوح و در همه واحدهای مختلف بازرگانی، صنعتی و اداری این است که محیطی را طراحی و نگهداری کنند تا در آن اعضاء بتوانند به صورت گروهی با یکدیگر کار کنند و به اهداف تعیین شده دست یابند.
«آکادمی توانش با گرد هم آوردن صاحب نظرانی از حوزه های مختلف دانش، که بینشی عمیق در رشته خود و ذهنی پویا در فهم تحول دارند، تلاش می کند درک بهتری نسبت به آینده پیش رو داشته باشند و با شناسایی عوامل تحول، راهکارهای میان رشته ای جهت توسعه ی مهارت های زندگی لازم برای کامیابی در آینده را در دوران عدم قطعیت، در اختیار عموم علاقمند بگذارد.»
محسن ترابی کمال هستم. دانش آموخته ی رشته مدیریت. تلاش کرده ام در مسیر ایجاد یک دیدگاه میان رشته ای، راهبر مهارت های زندگی شغلی آینده باشم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!